TODO: /blogs/entry/default.php
TODO: /blogs/entry/default.posts.php

Hoe DUN Wallets met minimale marketing een online hit werd

DUN-team

De dunne en minimalistische portemonnees van DUN Wallets zijn een internationale hit. Over hoe de reislustige Sjoerd van Dam, samen met vriendin Meena Rahmani, met een budget van nul via Kickstarter en met weinig marketingkennis een wereldmerk bouwde.


Hij was parttime chefkok in een Indiaas restaurant, maar wilde ondernemen. Teruggekomen van een wereldreis, voelde Sjoerd van Dam dat design in combinatie met productontwikkeling hem steeds meer trok. Hij deed de basiscursus 'Creation of Artifacts in Society' en kreeg les van een hoogleraar aan de University of Pennsylvania. Met de gratis cursus leerde hij in drie maanden alles over productontwikkeling. Als eindopdracht van de cursus maakte Van Dam een prototype van de dunne portemonnee van een shoppingbag en ducttape. ,,Ik koos voor het ontwerp van een portemonnee, omdat ik die sinds mijn twaalfde al niet meer had. Het zijn maar ondingen en je ziet ze altijd in je broek zitten. Ik wilde dus een portemonnee ontwikkelen voor mensen die niet van portemonnees houden. Het moest er een worden die je eigenlijk niet 'voelt' als je hem bij je hebt en die functioneel is."

Medestudenten moedigden hem aan om er mee door te gaan. Hij vond een bedrijf in Turkije dat een prototype kon maken en na het veel heen en weer sturen van het concept via post en mail, lag er na zes maanden een goed model. Hij testte de portemonnee ook uit bij bekenden en die waren er enthousiast over. Van Dam maakte vervolgens een Kickstarter-video met een paar vrienden. Die zette hij op 14 april 2014 online op het platform dat toen nog niet in Nederland actief was. ,,Al de volgende ochtend kreeg ik het bericht dat het project 'Funded' was. Met de hulp van vrienden en Kickstarter-donateurs kreeg ik zelfs financiering voor 500 procent van het beoogde bedrag."

Valkuil
Zo begon hij met nul euro, maar met een grote drang om het product te laten slagen. Vanaf dat punt is het heel hard gelopen. ,,Door de PR die ik er voor heb gedaan en de campagne op Kickstarter, kwamen er verschillende partijen naar me toe." De DUN Wallets-portemonnee werd van leer, ging de markt op en was meteen een succesproduct. ,,Ik ben er heel blanco ingestapt, zonder dat ik de markt goed kende. Als je gaat vergelijken met concurrenten, verdwijnt je creativiteit. Dat is een valkuil. Het kan zijn dat het mislukt, maar de kans dat je met iets unieks komt, is veel groter."'We hebben niet eens veel via social media hoeven doen. Free publicity werkt voor ons goed'Hoe ziet vervolgens je marketingstrategie er dan uit? Meena Rahmani, de vriendin van Sjoerd van Dam en mede-eigenaar van het merk: ,,Steeds als we een nieuw product hadden, hebben we het tot nu toe via Kickstarter op de markt gebracht. Op zich hadden we voldoende financiering, maar die strategie was puur door de boost van PR en bedrijven die je kunnen terugvinden via Kickstarter. We hebben niet eens veel via social media hoeven doen. Free publicity werkt voor ons goed. We benaderden kranten, blogs en websites als Bright.nl, die lijstjes maken met 'de tien beste'."

Van Dam vult aan: ,,Daarmee hebben we de afgelopen jaren ook goede connecties met journalisten opgebouwd, die ik steeds op de hoogte houd als er iets nieuws aankomt. Dat werkt veel beter dan dat je ad random een persbericht opstuurt. Ze doen objectieve reviews, we betalen ze er niet voor."

De media die erover publiceren, sluiten ook goed aan bij de doelgroep die de DUN-portemonnee koopt, zegt Rahmani. Die doelgroep is vooral mannelijk en millennial. ,,Vrouwen hebben een andere behoefte als het om portemonnees gaat. De reisportemonnee die we hebben ontwikkeld, doet het bij vrouwen wel goed. Dat is meer een clutch, een vervanger van een tas die je meeneemt."

Geen echte marketeers
,,Wij zijn geen echte marketeers,'' wil Rahmani benadrukken. ,,Dus is er niet een diep doordachte marketingstrategie. Naast de contacten met media, hebben we zelf een nieuwsbrief en gebruiken we zoektermen op Google. Daarmee stonden we steeds bovenaan en dat zorgt voor veel kliks op onze site. We hebben wel eens geprobeerd social campagnes in te zetten en met influencers te werken. Maar dat werkte allebei niet. Onze doelgroep zit daar waarschijnlijk niet. Social media zetten we nu alleen in voor content, maar vrij eenvoudig: we plaatsen productfoto's."

Van Dam: ,,Wij blijven die marketing gewoon zelf doen. Je zou met marketingspecialisten kunnen werken, maar het is lastig als je het bedrijf niet goed kent. Dan maken wij misschien de verkeerde keuze. Zoals het nu draait met zijn tweeën, gaat het goed."

De DUN-producten vind je niet in de fysieke winkels, alleen online. ,,We hebben het wel geprobeerd met één winkel, maar de verkoop bleef beperkt. Ik wil ook dat DUN een online bedrijf blijft,'' zegt Van Dam. ,,Dat past het beste bij ons."

New York Times
Eind 2020 riepen Wirecutter en The New York Times de DUN-portemonnee uit tot 'Beste minimalistische portemonnee', wat nog eens een extra boost opleverde. De afzetmarkt is het grootst in de Verenigde Staten - zelfs 90 procent - en Azië, waar DUN het meest in Taiwan verkoopt. Daarvoor werken ze samen met verkooppartners ter plekke. In de VS hebben Van Dam en Rahmani gezien dat DUN het ook moet hebben van de mond-tot-mondreclame. ,,We waren op roadtrip en de auto ging stuk. Dus moesten we ergens overnachten. In een barretje zaten vier 'Sex and the City'-achtige vrouwen die Meena's clutch-portemonnee zagen. Ze raakten in gesprek en ondertussen had één van de vrouwen er al vier via de website besteld."

De DUN-portemonnee is in de loop van de tijd geëvolueerd. In het begin hoorde Van Dam nog wel eens dat er geen muntjes in pasten. Daar heeft in deze tijd niemand het nog over. Er kwam een wallet op de markt waarin het 50 eurobiljet paste, die groter is dan het origineel. Daarnaast zijn er speciale edities, als de clutch én de 'RFID protected': die gaat straling tegen, zodat je niet geskimd kan worden. Nu zijn er ook reistassen, maar de lancering vorig jaar was ongelukkig toen de pandemie uitbrak. Toch vertrouwen ze erop dat die in de nabije toekomst ook een succes wordt. Rahmani: ,,De reistas kwam echt voort uit wat we zelf misten tijdens onze reizen. Wat zakelijker en praktischer."

Digitalisering
De vraag is of de portemonnee voor de aankomende jaren nog wel een relevant product is nu alles steeds meer digitaliseert. Denk aan bijvoorbeeld Apple Pay. De volgende stap is dan ook een lijn telefoonhoesjes en portemonnees voor de iPhone 12. Het bedrijf blijft verder 'bewust' klein, zeggen allebei. ,,Wij met zijn tweeën en een paar freelancers, die eigenlijk ook vrienden zijn. We zijn allemaal digital nomads."

Vragen?
Direct onze hulp nodig?
Wij nemen contact met u op.
Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Related Posts

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/