Candid. Platform
for growth.

Hoe de Brexit kán leiden tot een tekort aan mankracht in de marketingwereld

Beattie

Brexit is een feit. Hoe dit voor de Britse handel gaat doorwerken, is nog steeds zeer onduidelijk. Ook voor de Britse marketing- en communicatiebranche is het een onzekere tijd. We legden het voor aan David McCavery, co-founder en managing director van communicatiebureau Beattie Ireland. ,,Veel lokale bedrijven hebben al geïnvesteerd in specifiek Brexit-advies."

Beattie in Belfast is onderdeel van Beattie Communications Group, met twaalf kantoren in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, plus vier vestigingen in Canada. Het hoofdkantoor staat in Londen. Communicatie- en marketingexpert David McCavery's communicatiebureau SERIOUS PR fuseerde vorig jaar met Beattie Group, waar hij nu in Ierland de leiding over heeft. Een strategische oplossing waardoor Beattie Group voet aan de grond kreeg in de hele Ierse markt.

Handelsgrens
De Ierse situatie is interessant als het om Brexit gaat. Terwijl zijn bureau zowel in de Republiek als Noord-Ierland vestigingen heeft, doemt er mogelijk een handelsgrens voor goederen tussen beide delen op. Hoe gaat het straks met goederen uit Noord-Ierland en Groot-Brittannië die de Republiek Ierland - dat nog wel bij de EU hoort - binnenkomen? McCavery weet het nog niet, maar dat geldt eigenlijk voor iedereen.

Beattie Ireland vertegenwoordigt een portfolio van merken die variëren van de grootste retailer van het Verenigd Koninkrijk Tesco, tot een aantal bedrijven in de foodsector, bouw, luxe horeca en dienstverlening. In de afgelopen jaren is Beattie veranderd van een traditioneel PR-bureau naar een volledig geïntegreerd communicatiebureau.

Tesco
McCavery: ,,We werken graag met ambitieuze bedrijven die een goed verhaal hebben. In de loop der jaren hebben we veel interessante projecten gedaan, zoals de lancering van 's werelds eerste draagbare stoelverhoger, Tesco's liefde voor de lokale voedingsproducten uit Noord-Ierland, we hielpen bedrijven om historische jubilea te vieren en ondersteunden bij verschillende fusies en overnames."

Grenscontroles
De Brexit móet hem als marketing- en communicatiespecialist interessante cases opleveren. Ingaan op cases van eigen klanten kan hij niet, maar in het algemeen ziet hij waar merken tegenaan lopen nu de Brexit sinds 31 januari om twaalf uur 's nachts een feit is. ,,Ik denk dat Brexit een aantal specifieke uitdagingen voor Britse merken en bedrijven heeft gecreëerd. Neem de nieuwe handelstarieven die onderdeel uitmaken van de onderhandelingen tussen de EU en de UK. Dat kan voor enorme problemen gaan zorgen. Vooral foodbedrijven kunnen te maken krijgen met een aanzienlijke stijging van de kosten van de handel, tenzij de tarievenkwestie grondig wordt aangepakt. Het verkeer van goederen en diensten tussen de EU en de UK kan ook belangrijke problemen opleveren. Er komen eventueel weer grenscontroles, met alle gevolgen van dien. Zoals hoge kosten en ernstige maatschappelijke onrust. Dan is er nog het hele mijnenveld rondom voedselnormen en etikettering, mocht de UK kiezen voor andere standaarden dan onze Europese buren."

Werkgelegenheid
Een ander zorgelijk punt vindt McCavery de werkgelegenheid van met name expats, ook in de marcomsector. ,,Vooral in de food- en bouwsector is er een grote afhankelijkheid van buitenlandse werknemers. Ik ken veel bedrijven die bezorgd zijn over het verlies van bestaande werknemers, die misschien om welke reden dan ook naar Europa moeten terugkeren, bijvoorbeeld als ze vijf jaar niet in de UK gewoond hebben. Zo ontstaat er een tekort aan mankracht."


Investeringen in Brexit-advies
Hoe gaan communicatiebedrijven als Beattie merken hiermee helpen? Zijn bedrijf doet bijvoorbeeld ook crisis- en issuemanagement. ,,Ik denk niet dat de middelen die we tot nu toe hebben ingezet en de manier waarop we namens onze klanten communiceren anders worden door de Brexit. Maar er komen wel issues bij die voor ons ook nieuw zijn. In Noord-Ierland bijvoorbeeld hebben veel lokale bedrijven al geïnvesteerd in specifiek Brexit-advies. De vraag is: waar begin je dan? Dat is best moeilijk, omdat het bijna onmogelijk is om je volledig voor te bereiden op de implicaties van Brexit, totdat een en ander echt duidelijk gaat worden."

Welke voor- en nadelen ziet de communicatieman zelf van de Brexit?
,,De grootste bron van angst en bezorgdheid onder CEO's is op dit moment het gebrek aan duidelijkheid - vooral met betrekking tot tarieven en grenzen die beiden het verkeer van goederen kunnen vertragen."

Steun van de regering
Door die aanhoudende onzekerheid in de advertisingindustrie deed de Britse IPA - The Institute of Practitioners in Advertising - vorige maand nog eens een oproep aan de Britse regering. De IPA hoopt dat de impasse snel beëindigd wordt en vraagt om de benoeming van 'een minister van cultuur voor lange tijd. Iemand die de bijdrage van de advertentie-industrie aan de Britse economie op waarde schat'. Het is volgens de IPA van vitaal belang, met uitdagingen rond data-ethiek en effectiviteit van regelgeving, dat er vooruitgang op de voor de industrie belangrijke gebieden komt. De laatste jaren zijn er door de vele wisselingen op die positie weinig daadkrachtige beslissingen genomen.

Volgens McCavery kunnen de Britten een bumpy ride verwachten totdat het nieuwe landschap helder is. Hij onderstreept het belang van de steun van de regering aan de marcomwereld. ,,Ik kan alleen maar hopen dat onze politieke leiders die pro-Brexit waren wel onze bedrijven voldoende support geven om de post-Brexit-wereld welvarender te maken voor iedereen."



Foto bovenaan: Beattie in Belfast met David McCavery rechtsvoor.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.