Candid. Platform
for growth.

Het ultieme voorbeeld van purpose marketing: de Wonderfoon

Wonderfoon

De Wonderfoon is een ouderwetse draaischijftelefoon met een ingebouwde jukebox vol oude liedjes. Dementerenden genieten van het meezingen aan de telefoon met de oude hits. Kan je als marketeer iets met de purpose principes van deze uitvinding?

Even moest ik aan mijn oude oma denken toen ik het verhaal over de Wonderfoon las bij de NOS. In het bejaardentehuis waar zij verbleef toen ze steeds meer begon te vergeten, stonden ook overal van die oude draaitelefoons met een draadje. Eerlijk gezegd schoten destijds niet echt de tranen in mijn ogen, maar moest ik denken aan de grappen die mijn broertje zou kunnen maken als hij er bij was geweest. Ja inderdaad in de categorie: 'het is voor u oma'.

Van oude dingen…
Evengoed een briljant idee natuurlijk; De 18-jarige Niek van Weeghel die oude telefoons ombouwt tot een soort jukebox waar je allemaal liedjes uit vervolgen tijden hoort. Het schijnt heel goed te werken, aldus de woordvoerster van zorggroep Noordwest Veluwe waar er 45 staan. Ouderen herkennen de liedjes heel goed. Los van dat mijn oude lieve oma even door mijn hoofd schoot die het ook geweldig had gevonden (ze hield van Snip & Snap, ook groot in Duitsland), moest ik denken aan al die ingewikkelde verhalen over purpose marketing. Zit in deze case eigenlijk niet alles wat je van purpose marketing moet weten? Welke voorwaarden kun je destilleren voor bedrijven die op zoek zijn naar goede purpose marketing acties,

1 Verdiep je in de doelgroep
Als je als marketeer een aardige purpose marketingactie gaat bedenken, moet je je dus goed verdiepen in de doelgroep. Als je niet weet dat in veel ouderenverzorgingshuizen zo'n telefoon, een kleedje en wat oude foto's staan zodat ouderen een vertrouwd gevoel hebben dan kún je zo'n telefoon helemaal niet bedenken.

Je kunt het ook niet bedenken als je niet weet van hoe het brein functioneert van iemand die aan het dementeren is. Je moet weten dat iemand opleeft als er ergens een connectie wordt gemaakt met iets wat plezier geeft, wat emotie oproept. Daarom marketeers; niet direct allerlei leuke plannetjes bedenken, maar trek er eens een tijdje op uit met de doelgroep. Dat gebeurt natuurlijk al wel, maar je moet er misschien wel induiken zoals een antropoloog dat doet, ga eens naast een gebruiker zitten en bestudeer zijn leven voor een dag in plaats van dat je op al die onderzoeken van 1000 mensen afgaat.


2 Zoek naar een concreet voordeel voor gebruikers
Grote bedrijven hebben nog wel eens de neiging om hun purposeplannen groot aan te pakken; de honger moet de wereld uit, meer diversiteit in reclames en we investeren niet in wapens. Maar de Wonderfoon leert dat je het ook iets dichterbij kan zoeken. Deze mensen gaan zich zichtbaar blij voelen van deze vinding en dat is een heel concreet resultaat.

Stel dat je bij de lokale AH kaartjes kan kopen van spelertjes van de lokale voetbalclub en je daarmee steeds een beetje meehelpt aan een nieuwe kantine dan is dat heel erg concreet. Je doet je boodschappen, koopt een kaartje en wandelt even langs bij de voetbalclub om te kijken of je al genoeg hebt bijgedragen. Dat gaat allemaal in een moeite door.


3 Leg een link met je product
Natuurlijk zijn merkwaarden belangrijk als je een purpose marketing actie gaat bedenken, maar vergeet ook niet dat je product altijd onderdeel is van je merk. Daarom is het belangrijk dat er een link is tussen het product en de purpose-actie net zoals er een link is tussen de telefoon en de liedjes uit de jaren 50, alsof iemand speciaal voor je zingt en je daarom even belt.

Daarom was die actie van KPN om zieke kinderen met digitale hulmiddelen terug in de klas te brengen ook zo'n goede. Mooi toch als een bank de koppeling kan maken met microkredieten of als er voor elke nieuwe hippe fiets die je koopt een bedrag naar de dorpspot gaat van een ver Afrikaans dorp waar ze een fiets kunnen regelen voor het hele dorp.


Conclusie
Ja, wij vinden 'wat de marketeer kan leren van….-verhalen ook altijd een beetje flauw, maar deze lag teveel in ons gezicht om te laten liggen. Die Wonderfoon is zo lekker concreet, het lijkt zo'n simpel plan en je maakt er heel veel menen een beetje gelukkiger mee. Ik weet zeker dat iemand bij Vodafone, KPN of Mobiel.nl dit verhaal leest bij ons of de NOS en denkt: waarom heb ik dit zelf niet bedacht? Ach, het maakt niks uit; die mensen hebben nog heel veel telefoons nodig en het zou enorm helpen als ze die telefoons gewoon krijgen bezorgd. Ja, dan kunnen jullie daar vast een toffe commercial over maken.


Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.