Candid. Platform
for growth.

Gaat het imago van Burberry in vlammen op?

Gaat-het-imago-van-Burberry

Het chique fashionlabel Burberry blijkt jaarlijks voor miljoenen de onverkoopbare collecties te vernietigen. Veel ophef, maar het is oud nieuws. Want alle street- en high-end merken doen het. Maar het verhaal krijgt een staartje nu de overheid zich ermee gaat bemoeien.

Het Britse high-end modehuis Burberry is de afgelopen week behoorlijk in verlegenheid gebracht door de bekendmaking dat ze de afgelopen vijf jaar voor ruim 100 miljoen euro aan eigen collecties heeft vernietigd. Het ging daarbij om kleding, accessoires en parfum. Nu gaat ook nog het officiële Britse milieubureau een onderzoek starten, omdat Burberry mogelijk de wet heeft overtreden. Een wet uit 2011 zegt dat voordat onverkochte voorraad wordt vernietigd eerst naar de mogelijkheid van recycling moet worden gekeken. Burberry zegt dat het zich deels wel aan de regels heeft gehouden, maar het merk heeft niet precies gecommuniceerd welke stappen zijn ondernomen.

Nu is Burberry geen uitzondering, want alle high-end modehuizen hebben deze werkwijze. Kleding gaat niet in de uitverkoop. Hooguit gaat de voorraad naar outlets en als er dan nog iets overblijft, dan is al jaren het principe dat het vernietigd moet worden. Alles om de kwaliteit van het merk te bewaken.

Het relletje ging lopen nadat Britse media het jaarverslag hadden doorgespit en tot de conclusie kwamen dat er wel heel veel eigen producten werden verbrand.


Niets geheims
Het gebeurt dus al jaren, maar waarom nu dan al deze ophef. Modekenner, stylist en adjunct-hoofdredacteur van Libelle TV Bastiaan van Schaik snapt de commotie wel. ,,Maar voor zover ik weet gebeurt het al jaren. Als de high-street merken het doen, dan is het natuurlijk niet zo raar dat high-end merken het ook doen. Er is ook niets geheims aan. Het staat gewoon in het jaarverslag van Burberry. Al die labels zijn voor de hoge prijzen afhankelijk van exclusiviteit. Dus na de sale gaat er nog een gedeelte door naar de outlet stores, maar als het daar niet verkoopt dan is het ook echt afgelopen."

'In september presenteert de nieuwe ontwerper Riccardo Tisci zijn collectie voor Burberry en dan is iedereen het weer snel vergeten'

Het modehuis stamt uit de 19e eeuw en heeft zelfs koninklijke erkenning, met modellen als Kate Moss en Cara Delevingne als gezichten van het merk. Het label gebruikt een ridder op een steigerend paard als beeldmerk, met daarin het Latijnse woord Prorsum ("voorwaarts"). Is het sprookje van Burberry voorbij of waait het wel weer over? Van Schaik denkt dat ze wel even met de handen in het haar zitten en niet zo goed weten wat ze aan het beleid kunnen veranderen.,,Ik denk wel dat Burberry lichte schade oploopt. Je hebt er toch als consument niet echt zin in om in een merk te lopen dat geassocieerd wordt met de vernietiging van kleding. Aan de andere kant: in september presenteert de nieuwe ontwerper Riccardo Tisci zijn collectie voor Burberry en dan is iedereen het weer snel vergeten."

Het advies van Van Schaik aan Burberry is: begin een recycle collectie. ,,Geef jonge ontwerpers de kans de oude stukken te herontwerpen en biedt die weer aan. Dat is een win-win situatie in deze tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Je geeft jonge mensen een kans en je bent van je oude collectie af die je weer full-price kan verkopen." 

Extra fields