TODO: /blogs/entry/default.php
TODO: /blogs/entry/default.posts.php

Boris Johnson's Brexit: ad spend met sprongen op en neer

Boris_JOhnson

Groot-Brittannië gaat een grootse advertentiecampagne lanceren om mensen en bedrijven klaar te maken voor de Brexit. Maar daarna volgt een ommekeer. Bedrijven trappen op de rem bij adverteren.

Boris Johnson staat op het punt de grootste advertentiecampagne in het VK te lanceren sinds de Tweede Wereldoorlog, schrijft The Telegraph. De krant baseert zich op bronnen binnen de regering. Het gaat om een niet eerder vertoonde 'marketing blitz' op billboards, radio, televisie en online. De kosten mogen oplopen tot 100 miljoen pond (108 miljoen euro) voor de komende drie maanden.

Ook een landelijke huis-aan-huisfolder maakt mogelijk deel uit van de campagne om mensen voor te bereiden op een no-deal Brexit. Door uit te gaan van het no-dealscenario, wil de Britse regering ook de druk opvoeren op de Europese commissie om het bestaande akkoord open te breken, waardoor er uiteindelijk toch een deal zou kunnen komen.


Boris Johnson voert druk op Europese Commissie op
„We willen Groot-Brittannië klaarmaken voor een no-deal en dat is de beste manier om een grootse nieuwe deal te krijgen," zegt de nieuwe minister van Financiën Sajid Javid. „Dat is waarom deze regering uitgaat van een vertrek zonder deal."

De Europese Commissie wil tot dusver niet onderhandelen over een nieuw akkoord. Maar premier Johnson wil af van het backstop-plan tegen een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland. De campagne, die ook in andere Europese landen wordt gevoerd, moet de druk op de Europese Commissie vergroten om toezeggingen te doen.


Bedrijven trappen op de rem bij adverteren
Terwijl de overheid voor een enorm bedrag een publiciteitscampagne opzet, zie je bij bedrijven juist een tegengestelde trend. Britse bedrijven zijn steeds terughoudender met advertenties. Een eerder artikel in frank.news besteedde al aandacht aan de onzekerheid bij bedrijven, niet alleen in Groot-Brittannië, maar ook in Nederland.

MarketingWeek kwam eind juli met cijfers. Vorig jaar zat de groei er nog fors in, dat is nu aan het afvlakken. De eerste drie maanden van dit jaar groeiden de uitgaven voor advertenties met 4,2%; vorig jaar was dat 5,9%.

Het onderzoeksrapport waar MarketingWeek zich op baseert, voorspelt voor dit jaar een totale groei van 4,6% in advertentieuitgaven en dat is veel minder dan de 6,2% in 2018.


Uitkomst moet business-friendly zijn
Begin dit jaar maakte The Guardian een analyse voor de toekomst van advertentiebedrijven in Groot-Brittannië. Bij een Brexit zonder deal komt de advertentiemarkt in een recessie. Bij een Brexit met deal blijft er ruimte voor enige groei, maar veel minder dan wanneer het land binnen de EU was gebleven.

CEO Stephen Woodford van de Advertising Association hoopt nog steeds op een goede uitkomst, vertelt hij in MarketingWeek. „We hopen dat de nieuwe regering zorgt voor een uitkomst die business-friendly is, zodat de advertentiemarkt robuust blijft en onze advertentie-export kan blijven stijgen." 

Vragen?
Direct onze hulp nodig?
Wij nemen contact met u op.
Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Extra fields

Related Posts

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/