Candid. Platform
for growth.

Kijkcijfers: STER/NPO verliest, RTL, SBS en de kleintjes winnen

Kijkcijfers: STER/NPO verliest, RTL, SBS en de kleintjes winnen
Door Linda Haring

Het verlies van Champions League-voetbal kost de STER/NPO marktaandeel en levert SBS meer kijkers op. RTL profiteert van succesvolle formats. De kleinere media groeien in marktaandeel, mede door de introductie van gratis zender Ziggo Sport, zo blijkt uit de kijkcijfers van het eerste kwartaal van 2016.

 
Onderzoeksbureau Vostradamus geeft per kwartaal een update over de kijkcijfers per kwartaal per exploitant. Wat gebeurt er in het televisielandschap wat voor bijzonderheden zijn er te melden. We trappen af met de cijfers van het eerste kwartaal van dit jaar (Q1 2016) en maken een vergelijking met de cijfers van dezelfde periode vorig jaar (Q1 2015).

 
Marktaandelen Q1 2016 vs. Q1 2015
frank.news

Het aandeel van STER (NPO) is in Q1 2016 licht gedaald ten opzichte van Q1 2015. De daling is niet specifiek aan een maand toe te wijzen. De daling is over alle drie de maanden nagenoeg gelijk, waarbij het marktaandeel van de maand maart 1% meer daalt. De daling van het marktaandeel van STER wordt veroorzaakt door het verlies van de uitzendrechten van de Champions League aan SBS.

 
Succesvolle formats
RTL groeit over alle maanden van Q1, maar de grootste groei is voornamelijk in de maand januari van 2016 gerealiseerd door RTL. RTL heeft in januari een hoop succesvolle formats uitgezonden, waaronder The Voice of Holland met de finale op 29 januari 2016, Divorce, All You Need is Love, Goede Tijden Slechte Tijden, Moordvrouw en RTL Late Night.

 
Voetbal bepalend
SBS groeit in marktaandeel ten opzichte van Q1 2015. Deze groei wordt veroorzaakt door de transfer van de uitzendrechten van de Champions League van de NOS naar SBS. De voetbalwedstrijden zijn vanaf augustus 2015 op SBS6 te zien. De wedstrijden realiseren gemiddeld zo’n 1,5 tot 2,5 miljoen kijkers. Dit zijn hoge kijkcijfers voor SBS6!

Wanneer we kijken naar het marktaandeel van SBS in een voetballoze maand, zoals januari 2016, dan zien we dat het SBS zenderaandeel (-1%) inlevert ten opzichte van vorig jaar. De groei wordt dus in voetbalrijke maanden februari (CL-wedstrijden: PSV-Atletico Madrid en Arsenal-Barcelona) en maart (CL-wedstrijden: Atletico Madrid-PSV en de vriendschappelijke wedstrijden van het Nederlands Elftal tegen Frankrijk en Engeland) gerealiseerd. Zonder de investering in de uitzendrechten heeft SBS het nog steeds moeilijk om op te boksen tegen het publieke bestel en RTL.

 
Oude wijn in nieuwe zakken
SBS blijft verwoede pogingen doen om het tij te keren. De zenders investeren in de vooravond, haalde Irene Moors van RTL naar SBS en momenteel gaan de geruchten dat het spelletje Lingo wordt afgestoft en op SBS zal terugkeren met Lucille Werner als presentatrice.

Op  SBS tref je veel ‘oude wijn in nieuwe zakken’ aan, zoals ‘De Vreemde Eend’ (Wie van de Drie), ‘Thuis op Zondag’ (Life & Cooking, Life4You), ‘Bijdehandjes’ (Praatjesmakers) en ‘Mr. Franks Visser Doet Uitspraak’ (De Rijdende Rechter).

 
Zombies en sport
De zenders van BrandDeli (o.a.) Fox, Discovery, NGC, MTV)  zijn stabiel en vertonen een lichte groei ten opzichte van vorig jaar. Opvallend is echter dat februari 2016 een mindere maand was dan vorig jaar. Het verlies in aandeel wordt door januari en maart gecompenseerd, waarbij maart de grootste groei in aandeel laat zien. Succesvolle programma’s in maart waren onder meer The Walking Dead, The Passion (Fox), How It’s Made (Discovery) en de wedstrijd PSV-Ajax (641.000 kijkers, best bekeken wedstrijd ooit op Fox Sports).

 
Regionalen stabiel
De publieke regionale omroepen (ORN) handhaven hun zenderaandeel van 1,4%. Het Nederlandse publiek weet de zenders te vinden ondanks de hoeveelheid aan andere zenders waarmee het geconfronteerd wordt. Met name in januari 2016 zijn de publieke regionale zenders goed bekeken (groei van 15% t.o.v. januari 2015).

 
Ziggo-Sport
Het aandeel van Triade Media (o.a. Cartoon Network, 13th Street, CNN, Ziggo Sport) vertoont een forse groei ten opzichte van vorig jaar. Het grootste deel van de groei wordt veroorzaakt door de nieuwe gratis TV-zender Ziggo Sport exclusief voor Ziggo-klanten. Deze zender werd op 12 november gelanceerd. Het is een gratis sportzender opgericht door Ziggo en Sport 1, waarbij klanten onder andere naar wedstrijden van de Spaanse competitie, golf, Formule 1, NBA Basketbal en andere sporten kunnen kijken. Jack van Gelder en Frank Evenblij werden aangetrokken om de zender een gezicht te geven. De beide heren presenteren er samen een talkshow over sport (Peptalk).

De groei voor de zenders van Triade Media is vooral in de maanden januari en maart terug te zien. Triade Media heeft half december 2015 aangekondigd de krachten met betrekking tot verkoop van de spotzendtijd en branded content te bundelen met RTL.