TODO: /blogs/entry/default.php
TODO: /blogs/entry/default.posts.php

Data belangrijker dan likes voor influencers

Data belangrijker dan likes voor influencers

Influencers kunnen niet zonder data van hun volgers en fans. Wat heb je aan een miljoen likes op Facebook als je niet weet wie die mensen zijn en geen direct contact met ze kunt hebben? De snelgroeiende Nederlandse startup Fangage is in dat gat gesprongen.

 
Bekende YouTubers, vloggers, DJ’s, muzikanten, gamers, sporters en andere influencers hebben miljoenen volgers op Facebook, Twitter, Instagram, YouTube en andere social media. Om contact te houden met hun publiek posten ze blogs, vlogs en foto’s of sturen tweets de wereld in. Maar een-op-een communiceren of contact maken is moeilijk, zolang ze niet weten wie die volgers zijn en geen relevante informatie hebben zoals herkomst, leeftijd, e-mail, telefoonnummer of interesses.

 
Niet betalen voor eigen fans 
Sam Renders, die als DJ Sam Feldt de wereld rond reist, zat met hetzelfde probleem. ,,Ik had een half miljoen likes op Facebook en een kwart miljoen op Instagram, maar ik kon die mensen niet benaderen. Of ik moest veel geld aan diezelfde social media betalen,” vertelt hij. ,,Geld betalen voor mijn eigen fans zag ik niet zitten, dus vroeg ik me af: hoe kan ik beter contact krijgen met mijn eigen fanbase?”

 
Content in ruil voor gegevens 
Zo ontstond het idee voor Fangage. Geen customer relationship management systeem (CRM) dus, maar een fan relationship management systeem. ,,Ik heb lang gezocht of zoiets bestond, maar ik heb het niet kunnen vinden. Daarom hebben we een team verzameld en het zelf gebouwd,” zegt Renders. Het principe van Fangage is simpel. Een influencer krijgt een eigen website waarop hij of zij fans en volgers exclusieve content aanbiedt in ruil voor hun gegevens. Hoe meer gegevens ze toevoegen aan hun profiel of account, hoe meer exclusieve content ze te zien of horen krijgen. Het gaat dus niet om een gewone website met informatie over de artiest of influencer. Exclusieve content kan bestaan uit een radioshow, tickets of kortingen, een meet and greet, video’s, white papers of gratis nieuwe muziek. In ruil daarvoor geven volgers of fans gegevens over hun woonplaats, telefoonnummer, e-mailadres, geslacht. Daarnaast geven ze aan waar ze van houden, op welke sociale media ze zitten, et cetera.

 
Engagen met fans 
Al deze gegevens komen op een overzichtelijk dashboard te staan, zodat de influencer die kan analyseren, inzicht krijgt in zijn of haar eigen fanbase en rechtstreeks met fans kan communiceren. ,,Met die gegevens kun je echt engagen en een-op-een contact maken met je fans,” vertelt Renders. ,,Je krijgt veel diepere insights dan bij YouTube of Google. Je kunt via je website een e-mail of sms sturen of iets op Facebook posten. Maar het belangrijkste is dat je dit soort data naar jouw platform trekt, terwijl die nu in bezit zijn van Facebook of Google en je daar moeilijk bij kunt komen.”

 
Uitbreiden 
Het bedrijf zette de eerste fanbase op voor Renders zelf. Op Heartfeldt krijgen fans exclusieve content van DJ Sam Feldt mits ze zich inschrijven. Daarna volgde collega-DJ Oliver Heldens en diverse andere artiesten die hij vaak ontmoet. ,,We hebben nu tien platforms gebouwd voor DJ’s en artiesten, grote namen uit de DJ Mag Top 100. We zijn met tientallen andere influencers in gesprek. Bijvoorbeeld met de bekende bodybuilder Tavi Castro, met wie we een nieuwe portal gaan maken. Daarnaast zien we veel kansen in Azië en China. Daar heb je heel veel sterren met veel volgers. Die vormen een grote markt waarop we willen uitbreiden,” aldus Renders.

 
Data relevanter dan likes
Volgens hem begrijpen steeds meer influencers hoe belangrijk data zijn. ,,Ze snappen dat het niet zo relevant is hoeveel volgers je op Facebook of andere social media hebt, want je kunt toch maar 1 procent van die volgers bereiken. Behalve als je veel geld betaalt. Als je de data hebt van de mensen die jou volgen, kun je mensen direct benaderen,” zegt Renders.

Dat geldt voor influencers, maar ook voor merken. Die zoeken manieren om hun klanten met directe campagnes te bereiken. Renders: ,,We zijn momenteel met twee merken in gesprek. Met een groot zuivelmerk en een groot schoenenmerk. Ook die hebben volgers en fans. Via Fangage kunnen merken op een selectieve manier marketing bedrijven. Ook kunnen met de data demografische schetsen gemaakt worden van hun klanten.”
Vragen?
Direct onze hulp nodig?
Wij nemen contact met u op.
Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Related Posts

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/