TODO: /blogs/entry/default.php
TODO: /blogs/entry/default.posts.php

Hoe de regisseur van The Last Dance een verhaal vertelt (en wat contentmakers daarvan kunnen leren)

michaeljordan

Het zijn niet alleen de basketballiefhebbers die de Netflixfilm The Last Dance geweldig vinden. Wat kan je als maker leren van de manier waarop regisseur Jason Hehir dat verhaal vertelt?

1. De verhaallijn
Hehir was te gast bij de Recode Decode Podcast en daarin legde hij uit waarom hij het verhaal vertelt zoals hij het vertelt. Het hoofdverhaal is dat van het laatste seizoen van Michael Jordan bij The Chicago Bulls waarin hij de ploeg kampioen wilde maken. Maar ja, als je alleen dát gedeelte vertelt dan heb je geen ruimte voor terugblikken en diepgang. En daarom volgt er in elke aflevering een flashback naar een paar seizoenen daarvoor zodat we de volledige loopbaan van Jordan en dat van zijn teamgenoten kunnen volgen. Het werkt goed want op die manier ontstaan er logische verbanden tussen heden en verleden.Zo zie je vaak dat Jordan terugdenkt aan zijn vader in het reguliere seizoen en het verhaal van diens dood wordt in een van de eerdere uitzendingen verteld. Over alles in die docu is nagedacht; er is een grote rode draad met een vraag: lukt het om de zesde titel binnen te halen en daaronder liggen allemaal subvraagjes zoals welk effect had de dood van zijn vader, welke rol speelt competitie in Jordans leven en hoe ga je om met een andere vedette als Rodman?

2. De karakters
De hoofdrolspelers van de film zijn coach Phil Jackson, ster Michael Jordan, iets minder grote ster Scottie Pippen en natuurlijk Dennis Rodman. De regisseur weet goed dat je de verschillende karakters moet benadrukken om het verhaal te vertellen. Jordan is de grote baas, de ster, die ongelooflijk streng is voor de andere om er als team (en zelf) beter van te worden.De regisseur kan het verhaal vertellen doordat de verschillende karakter op elkaar reageren. Toen Rodman even behoefte had aan twee dagen feesten mocht dat van de coach en van Jordan. Je ziet ook dat de relatie tussen Phil Jackson en Jordan werkt omdat Jackson het vermogen heeft om zijn ego weg te vlakken als dat nodig is. Dat moet je altijd doen als je met sterren samenwerkt.

Als je bijvoorbeeld een podcast gaat bedenken dan is het handig om mensen in de show te halen die elkaar aanvullen, die niet teveel op elkaar lijken. Het moet een beetje knetteren, anders gebeurt er niets. Niets voor niks staat deze week de podcast van Sander en Jaap op nummer 1 in de podcastlijst. Jaap is de knuffelbeer, de aardige gast die het met iedereen kan vinden en Sander is de botte boer die altijd een mening heeft. Zo ontstaat er een verhaal.

3. De rol van de muziek voor de sfeer
In de serie zitten veel elementen waardoor de kijker van een jaar of veertig, vijftig terugdenkt aan de jaren negentig. Raphelden als Erik B & Rakim, Run DMC en Notorious Big komen veel voorbij en dan denken wij allemaal aan de gettoblasters op de middelbare school en op de rebelse teksten die je wel hoorde, maar nog niet helemaal begreep. Op die manier overstijgt zo'n film de sport. Je kan natuurlijk als maker heel goed spelen met soortgelijke elementen; FC Afkicken bijvoorbeeld heeft in haar uitzendingen dat sfeertje van een kleedkamer, dat je daar met zijn alleen een beetje over voetbal zit te praten. Bij de wekelijkse talkshow van Adformatie zie je bijvoorbeeld die grote glazen ruimte is en dat is wel een beetje afstandelijk. Zet daar een beetje reclamebureau-achtige bank neer, een voetbaltafel en een whiteboard en je krijgt een heel ander sfeertje.

4. De invloed van Michael
In de Decode Recode Podcast gat het veel over het feit dat Jordan de volledige invloed heeft over de film. Het is de vraag of je als maker zoveel invloed accepteert, maar aan de andere kant had anders die film niet gemaakt kunnen worden. De beelden van het seizoen waren immers in handen van Jordan en zonder die beelden was het allemaal stukken minder geweest. Als maker is het belangrijk dat je snel al je belangen uit je hoofd zet. Ja, als je een podcast maakt over de marketingwereld en je hebt een groot bureau dan heb je veel klanten en leveranciers die wel eens beledigd kunnen zijn. Doe het niet, zegt gewoon wat je vindt en maak het beste wat je kunt maken. Tenzij je met de allergrootste sporter ter wereld werkt natuurlijk, dan schuif je je ego maar een beetje opzij en maak je gewoon het mooiste wat er is.

Vragen?
Direct onze hulp nodig?
Wij nemen contact met u op.
Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Related Posts

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/