Candid. Platform
for growth.

Tussen 'focus op data' of 'onbeperkte creativiteit': Je moet steeds weer naar de tekentafel

Kalvijn

Als mensen zoals Kalvijn en een hoge baas bij Disney iets vertellen over data versus creativiteit dan moet er wel echt iets aan de hand zijn. Wie hebben er gelijk: de datadenkers of de creatieven?

Het is bekend dat Netflix heel veel weet van haar kijkers; wanneer we pauzeren, wanneer we stoppen met kijken, naar welke content we zoeken en welke genres populair zijn. Het is ook bekend dat Netflix niet schroomt om die kennis in te zetten bij het geven van 'kijkadviezen' aan klanten, maar ook nieuwe content maakt met de data in gedachten.

Zo is ooit House of Cards bedacht, dat verhaal is wel bekend. Het is een interessante vraag om na te denken over de grenzen tussen cijfers en creativiteit. Zouden regisseurs van Netflix-originals precieze voorschriften krijgen over de manier waarop ze content moeten maken om maar zo veel mogelijk publiek te bedienen?

Gebruikmaken van data voor het samenstellen van de inhoud is helemaal niet zo gek trouwens. Ewart van der Horst, oud hoofdredacteur van DWDD en produdent van Jinek doet daar ook aan mee. Hij bedacht bijvoorbeeld de drie tafels bij DWDD; eerst iets actueels dan iets cultureels en daarna iets met media. Of hij vergrote het publiek van Eva Jinek door haar wat meer aanraakbaar te maken, zo'n biertje voor haar neus werkt goed. Dat laatste is waar mediamensen hem van kennen; hij weet heel wat werkt en niet werkt.


Doen wat je wilt nog mogelijk?

Het is misschien aardig om te verkennen waar data en creativiteit elkaar ontmoeten. Zou Eva het erdoor krijgen om een uur lang een diepte-interview met een gast te doen, gewoon omdat ze er zin in heeft? Mag een regisseur voor Netflix Originals alles met een kleine camera draaien omdat hij daar toevallig zin in heeft? Mag hij of zij de held van een serie laten doodgaan? Hoe verhouden creativiteit en data-analyses zich tot elkaar? Kevin Mayer is 'chairman of the direct to consumer & international division van The Walt Disney Company. Hij was onlangs te gast in de Recode Decode Podcast en presentator Peter Kafka vroeg hem naar de manier waarop Disney+ omgaat met het koppelen van de data aan de content.


Jullie lanceerden Disney+ zonder kennis van klantendata, maar nu hebben jullie 10 miljoen inschrijvingen. Hoe gaat jullie inzicht in klanten jullie content beïnvloeden?
,,Je kan data op twee manieren gebruiken. Als eerste door te analyseren welke programma's aanslaan. Je hoeft niet altijd de data te volgen dus je moet een soort combinatie maken van de data, eigen gevoel en aanbod. Als tweede kun je data gebruiken voor de inhoud van een programma, maar dat zullen we niet gaan doen.''


Maar wat als de klanten dat willen
?
,,Dan krijgen de makers dat wel mee. Wij maken hele populaire programma's dus ik denk dat we een aardig gevoel hebben wat consumenten leuk vinden. Mijn gevoel is dat je het creatieve proces in tact moet laten. Dat past niet bij zo'n analytische look. Ik ben een analytische man, maar ik respecteer het creatieve proces dat heel anders is.''

Het interessante was dat de mannen van 'Een Podcast over media' hetzelfde onderwerp behandelden me Kalvijn, ook wel bekend als Kelvin Boerma (ook wel bekend als de man met 1,2 miljoen abonnees).


Wat leer je van statistieken?
,,Ik ben van de intuïtie, heb een plaat gemaakt -De Missie - en als je dat zou analyseren zou je eerder bij een R&B plaat uitkomen. Dat is misschien ook om het leuk te houden. Als je alles kapot maakt met statistiek word je een slachtoffer van je eigen machine. Er zijn nu YouTubers die zes jaar lang hetzelfde maken op basis van de cijfers dat ze niet vernieuwden. Werken op basis van cijfers kan je innovatie killen.''

Alexander vertelt over een Amerikaans Talkshow-boek dat hij aan het lezen is. In het boek gaat het over de strijd om de kijkcijfers tussen Conan O'Brien, die intuïtief werkt en Jay Leno die alleen iets doet als het goed werkt qua kijkcijfers. O'Brien let daar niet zo op omdat hij geen slaaf wil zijn van de kijkcijfers, maar Jay Leno voelt zich juist een artiest voor de massa. Jay Leno won trouwens qua kijkcijfers.

Kalvijn: ,,Ik moet wel zeggen. Jij schetst een scenario waarin we elke week de data bekijken en dat doe ik niet, maar ik doe dat wel in mijn hoofd. In bed spelen die statistieken in mijn hoofd. Ik laat me wel hoereren door de massa en blijf niet bij mezelf. Ik ben niet een artiest die doet wat hij zelf wil, heb genoeg gemaakt waarvan ik denk: volgens mij wil de massa dat. Ik maak Kutreclames al tien jaar, maar ben er al vijf jaar klaar mee.''

Het is dus altijd balanceren, er is wel degelijk een paradox in het bewegen tussen massa en innovatie. Kalvijn: ,,Ik heb geleerd dat je een afspraak hebt met je publiek die neerkomt op: twee keer per week uitkomen en grappig zijn, maar wil die verwachtingen overstijgen. Dat je bijvoorbeeld met een nummer als 'Missie' komt, had niemand verwacht. Dat is ook wel vermoeiend, als je twee keer per week grensoverschrijdend moet zijn is dat een bizarre manier van leven. Steeds moet je naar de tekentafel.''


Conclusie

Die balans tussen slim gebruikmaken van de data en altijd met innovaties komen is wel interessant natuurlijk en de slimmeriken doen het allebei natuurlijk. Een rapper als Boef weet heus wel dat zijn achterban graag iets hoort over zijn manier van leven, over hoe hij succesvol is geworden. Dat laat natuurlijk voldoende ruimte om te experimenteren. Moet hij een film maken zoals Eminem deed, een rap schrijven over zijn leven of wekelijks een podcast inspreken?

Die data geven je als makers de broodnodige kaders mee waaraan je je nu eenmaal moet houden als je iets met een massamedium doet. Het zou alleen zo leuk zijn als een niet massamedium - zoals podcasts - de ruimte bieden om die massawetten een beetje los te laten. En trouwens, als je als filmmaker aan de slag gaat voor Disney is de hemel ook niet echt de grens natuurlijk qua creativiteit; de held heeft het zwaar, komt problemen tegen, maar als je maar blijft dromen dan komt het vast allemaal goed. 

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.