Candid. Platform
for growth.

Brego Keller (Publicis Groupe): Crisis heeft de digitale trends versneld

coronafotoserie
In de serie 'Corona College' laten we mensen uit de marketingbranche aan he...
Continue reading

Extra fields

Instagram story advertenties: wie bekijkt ze?

Instagram_stories
De gepersonaliseerde reclames die sneaky tussen de stories op Instagram wor...
Continue reading

Extra fields

Hoe 'FOBO' het online aankoopproces stevig vertraagt

FOBO
Kennen jullie dat? FOBO, ofwel de Fear of Better Options. Deze nieuwe trend...
Continue reading

Extra fields

Waar wordt er ge-unbrand dan?

pindakaas
Groot, groter, grootst. Als je het aan een leverancier vraagt ziet hij zijn...
Continue reading

Extra fields

Vergeet deze stockfoto’s niet!

Vergeetdezestockfotosniet3
'Jonge mensen, tussen de 25 en 35. Kantoorsetting, maar wel van nu. Start-u...
Continue reading

Extra fields

Voor wie het leuk vindt…sieraden van Jelka van Houten op Instagram

Jelka-van-Houten
Instagram is het domein van de influencer en zijn/haar volgers. De fitboys ...
Continue reading

Extra fields

'Lelijke foto's' zijn het ding op Instagram

Insta
'Instagram-generatie doet alles voor het perfecte plaatje'. Een kop die, le...
Continue reading

Extra fields

Gek van meisjes met ijsjes op Instagram

Gek van meisjes met ijsjes op Instagram

Als ik zeg ‘horlogemerk’ en ‘Instagram’ weet ik zeker dat veel vrouwen uit die doelgroep weten hoe laat het is. Guerrilla influencermarketing van de bovenste plank. Waarbij ik me steeds vaker afvraag of die plank niet een beetje wordt misgeslagen.

 
Als fervent Instagramfan valt het me al langer op. Kirrende ijsjes-, donuts- en pizza-etende fashionmeisjes zijn zelden zomaar kirrende ijsjes-, donuts- en pizza-etende fashionmeisjes. Belangrijker in het gestileerde zoekplaatje (meestal in pasteltinten) is vaak het horloge dat nonchalant om de pols hangt. Heb ik het dus niet over een duur merk, maar een verrassend simplistisch merk met middelmatig ogende horloges voor net onder de 100 euro. Dat ze succesvol zijn heeft alles te maken met die kirrende meisjes.

Cluse is een horlogemerk, opgericht door twee Nederlandse mannen in hun dertiger jaren. Zij omschrijven hun koopwaar en merk als ‘een minimalistisch horlogemerk voor dames, gericht op millennials’. En dat doen ze allesbehalve onverdienstelijk. Google vertelt me op meerdere b2b-sites dat het merk zijn omzet elk jaar minimaal weet te verdubbelen.

 
Inspiratieloos horloge
Influencers spelen een belangrijke rol in de marketingstrategie. Wereldwijd zet het bedrijf ‘fashionista’s’ in die millennials op social media aansporen om ook zo’n horloge of anders een verwisselbaar bandje te aan te schaffen. Het gros van de vrouwelijke modemeisjes op Instagram is gestrikt voor een samenwerking.  De hashtags #cluse, #clusewatch en #clusewatches zijn samen goed voor een slordige 320.000 vermeldingen. Je ontkomt simpelweg niet aan het merk. Voorzien van hashtags en kortingcodes posten de meisjes om de haverklap, maar zeker een paar keer per week, foto’s voor het horlogemerk. En dat zijn nooit foto’s waarin wordt gezegd ‘Hey, anders koop je dit horloge. Heb ‘m zelf ook en ben er blij mee’. Nee, het zijn vooral foto’s van slanke modemeisjes met ongeloofwaardig fastfood voor de neus, giechelend, een niets om het lijf-tekstje over dat zaligmakende voedsel en een vrij inspiratieloos horloge om de pols.

 
Zelfs de rommelige vaat is gestyled
Wanneer zou de verstikkende guerillamarketing zich tegen het merk keren? Dat dacht ik toen ik een week of twee geleden het volgende voorbij zag komen op Instagram. Een foto van twee volwassen vrouwen, de een moeder, de ander zwanger van de eerste. In een zorgvuldige gestylde huiselijke setting zitten ze samen aan de keukentafel met een glaasje ‘troebel appelsap’. Zelfs de rommelige vaat op de achtergrond lijkt gestyled. De ene influencer steekt haar tong uit (‘omdat het kan’) en leunt losjes op een ongeopende pizzadoos. De ander houdt - zo onnatuurlijk dat het knap is - een pizzapunt in haar hand recht omhoog. Niets dat er op duidt dat ze van plan is om de pizza op te gaan eten, maar wel moet ze heel erg om het deegwaar giechelen, inclusief een obligate hand voor de mond.

 
Zelf benoemd ‘senior influencer’ Maxim Hartman, die de krochten van Instagram lijkt te doorkammen, vond er ook wat van. De genoemde foto waar mijn eigen broek zo van afzakte, prijkte een paar dagen later ook op zijn Instagram feed, voorzien van de tekst ‘Ben dol op vrouwen maar als ik hier goed naar kijk is alles wat niet fijn en leuk is aan vrouwen in 1 foto samengebald. Bah!!’  Natuurlijk, dit is one mans opinion… Of in dit geval eigenlijk ‘two (wo)mens’, omdat ik die mening deel. ‘Keihard wegrennen als je een vrouw met horloge van Cluse ziet’, lees ik in de comments. Maar ik vraag me echt af hoe lang het nog duurt tot ook de fanbase van de modemeisjes het zat wordt om constant fotoadvertenties in je gezicht geduwd te krijgen van: pannenkoeken (‘What are your favourite toppings’), donuts  (‘pink donuts can only mean good things are coming your way’),  grappenmakende pizzabedrijven (‘Pizza parties with your BFF’) of konijnen(!) (‘Who else has always wanted a bunny?) die valselijk de aandacht afleiden van het te verkopen product. Tijd voor een nieuwe, originele strategie, als je het mij vraagt.

 
 
 
 

Effectief aan de slag met influencer marketing

influencer

- SPONSORED STORY -

Het aanbod van bloggers én influencerbureaus wordt continu opgeschud door nieuwkomers. Zie je als adverteerder door de bomen het bos nog? Frank.news vroeg specialisten Adfactor, Join en Stroom naar de actuele ins en outs op het gebied van influencer marketing. Laatstgenoemde publiceerde onlangs een praktisch stappenplan in de vorm van een whitepaper.

Influencer marketing is mainstream geworden. En dat is niet zo gek als je bedenkt dat bedrijven die kiezen voor een samenwerking met influencers op deze manier diepere KPI’s - zoals overweging en voorkeur – van de consument kunnen beïnvloeden. ,,De beste resultaten bereik je als influencer marketing onderdeel is van de totale marketingcommunicatiemix en de influencer ook een rol geeft in je andere communicatiemiddelen.” Aan het woord is Rutger Mackenbach, directeur van mediabedrijf Stroom dat als onafhankelijk bureau merken en bedrijven aan vloggers en bloggers koppelt. ,,Influencer marketing maakt deel uit van een integrale strategie waarbij ook andere media worden ingezet. Dat maakt dat wij ons inmiddels ook toeleggen op ‘influencerselectie en het verdere proces.”

Een bureau dat al jaren succesvol influencers vertegenwoordigt en matcht, is Adfactor. En bij Adfactor geloven ze in een ‘consumer first’-aanpak. ,,Wat we heel duidelijk zien is dat de content oprecht interessant dient te zijn voor de lezer, anders mist branded content zijn waarde”, geeft agency director Jasper Oelers aan. De bloggersmarkt is de afgelopen jaren ontploft, zegt ook hij. ,,Op het gebied van vraag én aanbod is er sprake van wildgroei. Voor merken is het daardoor steeds lastiger om een goede influencerstrategie te bepalen.”

Vergeet de KPI’s niet
Het allerbelangrijkste uitgangspunt voor een goede samenwerking is de juiste match tussen merk, influencer en de doelgroep, dat spreekt voor zich. ,,Maar concrete KPI’s aan een campagne hangen is iets wat zowel influencer agencies als adverteerders wel eens overslaan”, zegt Mackenbach. “Terwijl concrete KPI’s zorgen dat een influencer zich ook echt voor een merk inzet. Aan de andere kant mag aan een adverteerder ook commitment worden gevraagd.”

Oelers constateert ook een beweging richting meer commitment van de adverteerder. “Het is niet meer geloofwaardig dat één influencer met vijftig verschillende merken samenwerkt. We zien dat merken partnerships aangaan met influencers, in plaats van losse campagnes. Hierbij is vooral de match tussen adverteerder en blogger belangrijk, in plaats van puur bereik.”

Matchen via algoritmen
Dat die juiste match tussen influencer en adverteerder het belangrijkste is, is iets wat ook influencer marketing platform Join erkent. Hun aanpak verschilt echter van de rest; de Nederlandse tech startup schuwt artificial intelligence niet en laat de voorselectie van influencers over aan algoritmes. ,,Door content die bloggers en vloggers posten te analyseren op tientallen datapunten maakt onze software nog relevantere matches; de algoritmes begrijpen waar influencers over schrijven”, verduidelijkt CTO Edwin Knip.

In de essentie draait (influencer) marketing om mensen. “Dat zal nooit veranderen”, geeft Knip onmiddellijk toe. “Wat wel verandert, is de rol van de marketeer en de wijze waarop merken aansluiting vinden bij mensen. Hoe effectiever een bedrijf AI in zet, hoe beter doelstellingen zullen worden behaald. Dit gebruiken wij bij Join als uitgangspunt voor het doorontwikkelen van onze software.”

Meer niches
Matching op basis van algoritmes zoals bij Join zorgt ervoor dat influencers alleen worden benaderd voor campagnes die écht bij hen passen. Zo hoeven zij alleen te pitchen indien adverteerders interesse hebben in een mogelijke samenwerking. Want de misvatting dat een product in handen van elke willekeurige influencer kan worden gestopt met leuke content als resultaat, gaat gelukkig niet meer op weten ze ook bij Stroom. Het bureau uit Rotterdam verwacht bovendien dat er meer niches zullen ontstaan binnen algemene genres als food, beauty en gaming. ,,Binnen food krijg je influencers die zich toeleggen op bakken en binnen games jongens die alleen shooters doen. Een fotografie-influencer met 50.000 volgers mag klein lijken; als Nikon een high end camera wil promoten, is zo iemand razend interessant”, aldus Mackenbach.

Bereik is niet alles
Nog zo’n hardnekkige misvatting: consumenten ‘beïnvloeden’ puur op basis van bereikcijfers. Oelers: “Eén miljoen mensen bereiken met je kanaal is mooi, maar als niemand daadwerkelijk engaged is met je content – en dus de merkboodschap negeert – heeft het nul effect. Gelukkig zie ik steeds meer merken die dit beseffen en gericht kiezen voor bloggers met een trouwe, actieve fanbase.”

Geen rocket science
Conclusie? Bedrijven moeten op hoofdlijnen hetzelfde met influencer marketing omgaan als met reguliere marketing. ,,Er zijn doelstellingen, je hebt een merk te bewaken, er is een campagne en daar wil je resultaat uit. Het is geen rocket science, alleen willen adverteerders zo graag mee in de nieuwe mediaconsumptie dat er wel eens wordt vergeten dat influencer marketing gewoon een middel is voor het realiseren van doelstellingen. En dan is het prettig om een paar regels bij de hand te hebben om te kijken hoe je een samenwerking succesvol opzet. Ons stappenplan helpt daarbij”, besluit Mackenbach.

Vraag via deze link de Whitepaper Influencer Marketing aan.

Extra fields

  • 5

De vlijmscherpe bullshitmeter van Generatie Z

De vlijmscherpe bullshitmeter van Generatie Z

Wil je ‘Gen Z’ bereiken, dan zijn er drie zaken waarmee je als adverteerder rekening moet houden: de boodschap, distributie van de content en de plek waar je de content plaatst. We gaan ze hier toelichten, met behulp van brand builder Martine Hammink.

Vaak gaat het in marketing- en medialand over millennials, ook wel bekend als ‘Generation Y’. Ze consumeren andere media en op een andere wijze dan voorgangers van de babyboomers-generatie (Generation X). Waar ligt de scheidslijn tussen de twee jongste doelgroepen van het moment? Voor MobPro was dit vraagstuk reden voor uitvoerig bureauonderzoek dat onlangs werd gedeeld in een blog Generation Z: de ongrijpbare generatie. MobPro is een agency voor advertising via smartphones, die samen met adverteerders voornamelijk kijkt naar mogelijkheden om daar te zijn waar de consument ook is. We spreken Martine Hammink, brand builder bij de agency. Ze is de eerste om te erkennen dat de doelgroepen - voor het gemak af te korten tot Gen Y en Gen Z - nogal wat gelijkenissen tonen.


Het gaat om gedrag
,,En daarom is het op de werkvloer soms ook onduidelijk,’’ zegt Hammink. ,,Wie is nou wat?’’ Het lijkt op elkaar. Over die millennials weten we het nodige. Veel interessanter is het om te zien waar de Gen Z’er afwijkt. Het verschil in doelgroepen gaat niet eens zozeer om leeftijd of demografische kenmerken, al zijn er kaders. Veel meer gaat het marketinghokje waarin iemand valt over gedrag. De stad waarin iemand woont, is ook een vorm van gedrag.”

Us bin zunig
Gen Z schijnt in 2020 gezamenlijk goed te zijn voor 40 procent van de belangrijkste wereldmarkten, blijkt uit het onderzoek van MobPro. Kijken we uitsluitend naar Nederland, dan is het aandeel van Gen Z in onze samenleving wat lager. Waarin zijn Gen Z-jongeren (geboren na 1995) anders? Het zijn ‘digital natives’, opgegroeid met een telefoon, influencers, vlogs en Snapchat. ,,Opvallend is dat ze veel zuiniger zijn dan Gen Y en dus minder snel een aankoop doen. Ze zijn idealistisch en doen meer vrijwilligerswerk.” Daarbij dient wel aangetekend te worden dat de onderzoeksresultaten worden beïnvloed door resultaten uit Amerika, waar het veel meer de norm is dan in Europa om op die manier aan liefdadigheid te doen. 

,,Wat daar tegenover staat, is dat Gen Z het hébben van geld - dat mondjesmaat wordt uitgegeven - wel heel belangrijk vindt. Daar waar Gen Y meer in het nu leeft; het belangrijkste is beleven van bijzondere ‘experiences’. Maar dat kan ook met de leeftijd te maken hebben; de Gen Y’er stond in Amerika altijd bekend als de ‘cheap generation’, maar het overgrote deel heeft nu een baan, vraagt hypotheken aan voor grote huizen en rijdt in SUV’s. Met andere woorden, dat kan dus ook een ontwikkeling zijn die Gen Z nog moet doormaken: dat ze na een spaarfase juist door een uitgeeffase zullen gaan,’’ concludeert Hammink.

Advertentiestrategie
Wat zijn dan de pijlers voor een goede advertisingstrategie voor Gen Z? Wil je deze jonge generatie bereiken, dan zijn er drie dingen waarmee je volgens Hammink goed rekening moet houden. Dat zijn: boodschap, de distributie van de content, en hoe en waar je welke content plaatst. We gaan ze hier toelichten.

Continue reading

Virtual Reality van ING tijdens KLM Open

Virtual Reality van ING tijdens KLM Open

ING Private Banking gaf bezoekers van het Europese golftoernooi de KLM Open een 360-graden-beleving. Zij kregen de mogelijkheid het toernooi realtime te zien met een virtual realitybril op.

De VR-bril laat de bezoekers realtime in 3D meelopen met de ‘flight’ van internationale golfprofessionals, waaronder ook de Nederlandse ster Joost Luiten die overigens niet zo goed presteerde. De golfer zegt in een persbericht van ING ‘trots te zijn de eerste speler te zijn die onderdeel uitmaakte van deze wereldprimeur op de European Tour’. Hij legt uit hoe het werkt. ,,Een 360-gradencamera loopt mee tijdens de flight en brengt in beeld wat ik zie. Van medespelers tot publiek, van de eerste slag tot de laatste putt. Dichterbij het golfspel kun je als publiek niet komen!”

Naast de VR-beleving kregen bezoekers van de ING Private Banking What’s next Experience in het promodorp de kans om ‘The NextRembrandt’ te bewonderen, een 3D geprint schilderij dat wereldweideaandacht kreeg. Het schilderij is gebaseerd op 346 werken van Rembrandt.

Fox zendt Emmy Awards zondag live uit

Fox zendt Emmy Awards zondag live uit

Zondag worden in het Microsoft Theater in Downtown in Los Angeles de jaarlijkse Emmy’s uitgereikt. FOX zendt het in de nacht van zondag op maandag uit, zonder reclame-onderbrekingen. 

Het is de 69ste editie van het Primetime Emmy Awards Gala, waarop de prestigieuze buitengewone prestaties in de televisie- en filmindustrie worden beloond met een Emmy Award. Het wereldberoemde fenomeen wordt in de nacht van zondag op maandag door FOX uitgezonden, zonder reclame-onderbrekingen.

Om 02.30 uur wordt gestart met de ‘red carpet-ceremonie’, gevolgd door de registratie van de show. Maandag 18 september volgt om 18.00 uur een samenvatting met daarin alle hoogtepunten. De presentatie wordt verzorgd door talkshowhost en komiek Stephen Colbert.

De uitreikingen van de prijzen worden traditiegetrouw verzorgd door een grote groep beroemdheden. Onder andere Oprah Winfrey, Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Jim Parsons en Alec Baldwin reiken een award uit.

Twitter gaat adverteren makkelijker maken

Twitter gaat adverteren makkelijker maken

Twitter gaat het interessanter maken voor adverteerders om het platform in te zetten voor advertenties. Dat zegt het social mediakanaal bij monde van Twitter-CEO Jack Dorsey.

Twitter heeft naar eigen zegge niet genoeg gedaan om te zorgen voor differentiatie in zijn advertentieproducten en onderbouwing van de prestaties. Jack Dorsey gaf tijdens een Q&A-sessie met WPP-baas sir Martin Sorrel op de Dmexco-adtechconferentie in Keulen toe dat adverteren op Twitter eerder te ingewikkeld was. Hij heeft beloofd om zijn advertentieaanbod te herzien en het adverteerders zo aantrekkelijker te maken.

Volgens Dorsey heeft Twitter te weinig gedaan om de mogelijkheden duidelijk te maken aan marketeers en bureaus. Dit is terug te zien in het bedrijfsresultaat van Twitter; de omzet bleef de eerste twee kwartalen van dit jaar voor het eerst achter op de groei van het aantal gebruikers.  Een van de grootste uitdagingen van Twitter is de vergelijking met bijvoorbeeld Facebook, Instagram en tot op zekere hoogte Snapchat, die allemaal veel sneller groeiende cijfers hebben laten zien. Twitter heeft nu 330 miljoen actieve maandelijkse gebruikers, maar de groei neemt af.

Diesel brengt ode aan imperfectie

Diesel brengt ode aan imperfectie

Afgelopen dagen heb je ‘m al voorbij zien kunnen komen: de opvallende advertentiecampagne van Diesel. Een advertentie waarin imperfectie centraal staat. Met als passende titel ‘Go with the flaw’. Geheel in lijn met Diesels rebelse karakter.

‘Het heeft een glamoureuze en rebels ‘not giving a fuck’ schoonheid om niet alleen imperfect te zijn, maar het te laten zien met een bepaalde nonchalance.’ Dat is de boodschap achter de korte film “Go With the Flaw,” gemaakt door Publicis Italia voor kledingmerk Diesel, te lezen op de website van Ad Week.

https://www.youtube.com/watch?v=aYxG1ASrYKo

In het filmpje wisselen ‘ruige’, wat armoeiig ogende scenes elkaar af met iemand die op smoezelige wijze een film aan elkaar plakt, ondertussen zwelt de Franse chanson ‘Non, je ne regrette rien’ van Edith Piaf aan. De hoofdrolspelers hebben stuk voor stuk een opmerkelijk uiterlijk: van een nogal behaarde Frida Kahlo-look-a-like en een scheelkijkende vrouw tot iemand met spasmes en een man vol littekens. De steeds terugkerende persoon die een film monteert blijkt zelf ook een verrassend ‘gebrek’ te hebben.

 

iPhone X ‘vernieuwender dan ooit’

iPhone X ‘vernieuwender dan ooit’

Het zal weinig mensen zijn ontgaan, maar Apple heeft de nieuwe en veelbesproken iPhone X gelanceerd. De mobiele telefoon, bestaande uit glas en een stalen behuizing met een display over de gehele grootte van het scherm, is volgens Chief Executive Tim Cook ‘de grootste stap vooruit sinds de introductie van de oorspronkelijke, eerste iPhone.’ Zo is te lezen op de website van Reuters.

Investeerders en fans zagen in dit tiende jubileum van de iPhone een uitgelezen kans voor Apple om de smartphone eindelijk weer eens een wat drastischer make-over te geven. Vorig jaar kon Apple een tegenvallende omzet noteren, omdat veel klanten de iPhone 7 teveel op de iPhone 6 vonden lijken en de toen nieuwste iPhone dus minder werd verkocht. De iPhone X is even groot als de iPhone 7, maar wel smaller. En hij heeft veel nieuwe features.

Opzienbarende vernieuwingen aan de nieuwste iPhone, die een wenkbrauwfronsend bedrag van 999 dollar moet opleveren, zijn: een wireless oplaadsysteem, een infraroodcamera voor gezichtsherkenning (deze vervangt de huidige touch ID). Omdat het scherm geen thuisknop meer heeft, moet de gebruiker het scherm nu aantikken om de iPhone uit standby-stand te halen. De nieuwe Applewatch heeft ook een aantal verbeteringen: zo kan de gebruiker ook als de iPhone niet in de directe omgeving is gewoon bellen en toegang tot internet krijgen via de smartwatch.

Normaal gesproken begint Apple zo’n twee weken na de officiële aankondiging met het verschepen van de eerste nieuwe producten.

Chinese AliExpress populair in Nederland

Chinese AliExpress populair in Nederland

De best bezochte e-commerceshop in Nederland? Dat is Marktplaats. Met op afstand gevolgd door de Chinese webshop Aliexpress.com. Dat blijkt uit de monitor van SEMRush, dat onderzocht welke tien webshops het populairste zijn onder Nederlanders.

Met elke maand maar liefst 4,5 miljoen bezoekers die de site afspeuren naar koopjes of nieuwe producten mag Marktplaats.nl zich de populairste e-commerce website onder Nederlanders noemen. Op de tweede plek staat met ruim 2,8 miljoen bezoekers de relatieve nieuwkomer op de Nederlandse markt: aliexpress.com. De derde best bezochte e-commerce website is Booking.com met bijna 2,5 miljoen bezoekers. De top tien is de uitkomst van een onderzoek naar de bezoekersstatistieken van alle Nederlandse e-commerce websites in juli 2017, uitgevoerd door Online marketingplatform SEMrush.

De rest van de top tien wordt ingenomen door respectievelijk bol.com, rabobank.nl, abnamro.nl, apple.com, ah.nl, mediamarkt.nl en ziggo.nl. Als de buitenlandse online retailers en webshop eruit gefilterd worden, vullen zalando.nl, wehkamp.nl en thuisbezorgd.nl de nummers acht tot en met tien in.

Zoekmachines zijn een belangrijk middel voor webshops om gevonden te worden. Bol.com is van de deelnemers het best vindbaar (op basis van cijfers organisch zoekverkeer) door mensen die zoeken naar relevante producten. Bol.com wordt gevolgd door apple.com en op de derde plaats komt beslist.nl.

Netflix maakt talentenshow met John Legend

Netflix maakt talentenshow met John Legend

Netflix gaat iets nieuws doen: in samenwerking met zanger John Legend komt de online streamingdienst met een talentenjacht, genaamd ‘Rhythm & Flow’. Dat is te lezen op onder meer de website van Netflix-nederland.

De talentenjacht wordt geproduceerd door Netflix zelf en moet het tweede grote entertainmentprogramma van Netflix worden, na Ultimate Beastmaster. Over de inhoud van de show, eventuele uitzending van het voorselectieproces, en het spelelement is nog niet veel bekend. Wel is duidelijk dat de show een nieuw hiphoptalent naar voren wil brengen en dus voornamelijk draait om de muziekgenres hiphop, R&B en soul.

Het is in veel opzichten een bijzonder, niet voor de hand liggend experiment van Netflix. Niet in de laatste plaats omdat talentenshows als Idols en The Voice of Holland juist shows zijn die gezamenlijk en lineair worden gekeken, ondertussen druk gebruikmakend van social media als Twitter. Dat valt weg op het moment dat een show op een on demand-kanaal te zien is. Evenals de optie om als publiek te appen over wie de voorkeurskandidaat is.

YouTube maakt reclame voor reclamemakers

YouTube maakt reclame voor reclamemakers

YouTube heeft zijn eerste campagne gelanceerd, gericht op marketeers. Het doel van de campagne is het overtuigen van de marketeers om (weer) meer geld aan het nummer één videoplatform uit te geven.

Voor YouTubes marketingcampagne worden socialkanalen Twitter en LinkedIn ingezet, maar ook YouTube influencers die verschillende publieksgroepen aanspreken. Volgens Ad Age is de looptijd van de campagne (met als pay-off bijvoorbeeld: ‘where we rewrite the rules of music’) gesteld op zes weken, wat betekent dat de campagne ook loopt tijdens de aankomende Ad Week New York.

De reden om een campagne in te zetten, gericht op marketeers heeft alles te maken met het recente  ‘YouTube-schandaal’, waarbij advertenties van verschillende merken ongewenst te zien waren bij onsmakelijke advertenties. Verschillende merken verwijderden als reactie hierop de advertenties geheel van YouTube. De meeste van hen zijn inmiddels weer terug. Maar een bedrijf als Marks & Spencer heeft aangegeven eerst te willen zien dat YouTube veilig adverteren waarborgt voor zij het platform opnieuw inzet.

WhatsApp gaat zakelijke klanten laten betalen

WhatsApp gaat zakelijke klanten laten betalen

De aankoop van WhatsApp kostte Facebook 22 miljard dollar in 2014. Het wordt tijd dat dit geld wordt terugverdiend en daar heeft Facebook-CEO Mark Zuckerberg een plan voor: zakelijke klanten gaan betalen voor een aantal business support features binnen de dienstverlening van WhatsApp, aldus The Wall Street Journal.

Het is nu nog gratis, maar de tool waarmee bedrijven vragen van klanten kunnen beantwoorden en de klant updates kunnen sturen, is dat binnenkort niet meer.

Het is duidelijk een andere aanpak en verdienmodel dan Facebook verkiest voor zijn online Chat Messenger. Daar toont Facebook opeens advertenties in de chats van gebruikers.  Wanneer de plannen van kracht worden, lijkt nog niet bekend te zijn.

Amazon lanceert campagne voor eigen fashionmerk

Amazon lanceert campagne voor eigen fashionmerk

Amazon lanceert de eerste reclamecampagne voor het eerder geïntroduceerde, eigen inhouse kledingmerk Find. Daarmee zet Amazon de eerste schreden op de trap die fashion heet.

De reclamecampagne voor Find is te zien in Engeland, Duitsland, Frankrijk en Spanje. De mediamix beslaat zowel outdoor als digital. En natuurlijk speelt Amazons eigen website een prominente rol in de campagne. Met de reclame wil Amazon naar eigen zeggen laten zien ‘een unieke kijk op de huidige mode en street styling’ te hebben. De collectie van Find bestaat uit bijzondere stukken, zoals een opvallende rode jurk, roze laarzen, maar ook een tijdloze trenchcoat.

De reclamecampagne is het eerste duidelijk, zichtbare teken van Amazons ambitie om de fashionindustrie vanuit een disruptor-rol op te schudden. Toen Find in april werd gelanceerd had Amazon overigens andere plannen met het merk. De collectie bestond toen uit meer basic en goedkope items. Amazons CEO Jeff Bezos zei onlangs dat het zijn ambitie voor Amazon is tweehonderd miljard dollar uit online sales te genereren. Om dit te bereiken moet het bedrijf volgens hem ‘eerst leren hoe het food en kleding verkoopt’.