Candid. Platform
for growth.

Geleerd van de Fyre-docu: Stop nou met 'dedicated'

Fyre
Marketing is een mooi vak, maar ook een vak met termen, woorden en uitdrukk...
Continue reading

Extra fields

Stop eens met 'call to action'

call_to_action
Marketing is een mooi vak, maar ook een vak met termen, woorden en uitdrukk...
Continue reading

Extra fields

Tv-programma's zijn gewoon merken: alleen het vertrouwde scoort nog

Boer-Zoekt_Vrouw_2018
De afgelopen twee maanden lag vooral Twan Huys onder vuur met zijn tot nu t...
Continue reading

Extra fields

Een beetje nuance in de feel good show van RTL

GordoninWonderland_RTL
RTL Nederland presenteerde afgelopen week prima halfjaarcijfers en dat doet...
Continue reading

Extra fields

Tv-branche kan hoop putten uit internationale ontwikkelingen

tvbranchekanhoopputtenuit
Screenforce, de marketingorganisatie voor de Nederlandse tv-branche, maakte...
Continue reading

Extra fields

Waarom Procter & Gamble nog meer gaat bezuinigen op bureaus

waaromproctergamblenogmeerg
​De grootste adverteerder ter wereld Procter & Gamble (P&G) heeft s...
Continue reading

Extra fields

We weten het nou wel met ‘content is king’

We-weten-het-nou-wel-met-co
Marketing is een mooi vak, maar ook een vak met termen, woorden en uitdrukk...
Continue reading

Extra fields

Waarom Unilever topmarketeer Keith Weed zoveel invloed heeft

Waarom_topmarketeer_Keithweed_van_Unilever
Als Keith Weed een boodschap de wereld in stuurt, dan heeft dat impact. Van...
Continue reading

Extra fields

Sorrell bouwt aan communicatieholding 2.0

martin-sorrell
Het communicatieholdingmodel staat al enige tijd onder druk en Sir Martin S...
Continue reading

Hou nou eens op met ‘het zit in ons DNA’

DNA-marketeer
Marketing is een mooi vak, maar ook een vak met termen, woorden en uitdrukk...
Continue reading

Extra fields

Aanvalsplan NPO: doe gewoon eens wat de kijker wil

Rankingpers
BRON BNNVARA De NPO ligt weer eens onder vuur. In Hilversum willen ze - noo...
Continue reading

Extra fields

We willen niets meer horen over 'de customer journey'

apple
Marketing is een mooi vak, maar ook een vak met termen, woorden en uitdrukk...
Continue reading

Extra fields

5 Manieren waarop Talpa en RTL kunnen samenwerken

Voice
Talpa wil intensiever samenwerken met RTL op tv-gebied en misschien op term...
Continue reading

Extra fields

Marketeers zagen verder aan de poten van de reclameholding

Cannes-Lions-Festival
Er komt in 2018 één en ander in stroomversnelling in de reclamewereld, met ...
Continue reading

Extra fields

Laten we kappen met ‘360 graden marketing’

shutterstock_388666444
Jeuktermen Deel 2 Marketing is een mooi vak, maar ook een vak met termen, w...
Continue reading

Extra fields

Tijd om te stoppen met Agile

jeuktermendeel1
Marketing is een mooi vak, maar ook een vak met termen, woorden en uitdrukk...
Continue reading

Extra fields

Markeert vertrek Sir Martin Sorrell einde van de ‘reclameholding’?

Markeert vertrek Sir Martin Sorrell einde van de ‘reclameholding’?

Het vertrek van Sir Martin Sorrell als de grote baas van WPP luidt misschien wel het einde van een tijdperk in. Dat van de grote reclame- en communicatieholdings model zoals het er nu is. Is dat model nog heilig en welke rol gaan de consultancy’s spelen?

 
April 2018 is voor de reclamewereld de maand van de val van Martin Sorrell, de trotse Brit die niet voor niets Sir voor zijn naam mag dragen. Begin dit jaar was hij er nog van overtuigd dat hij zijn reclameholding WPP kon gaan omvormen en meer future proof maken. Dat was hard nodig. Het jaar ervoor waren er scheuren gekomen in het bastion WPP, waarbij de resultaten ‘flat’ waren, de organische groei nul, de beurswaarde met meer dan een derde daalde en ook zijn privévermogen een knauw kreeg.
Sorrell kondigde een nieuwe structuur aan in zijn Britse holding, waarbij de teams dichter op de klant moeten gaan werken, bureaus worden samengevoegd of opgeheven. Dat zit meer aan de digitale, creatieve-, PR- en contentkant dan aan media, hoewel aan die kant ook fusies zijn geweest.

Op non-actief
Het is aan de nieuwe (tijdelijke) directeuren van WPP, want Sorrell werd in april eerst op non-actief gesteld om vage redenen. Er werd een intern onderzoek naar hem ingesteld. Niet veel later besloot hij zelf op te stappen. Daarmee kwam na 33 jaar een einde aan de twee-eenheid WPP-Sorrell. Want WPP richtte hij zelf op en liet hij uitgroeien tot marktleider in de reclame- en communicatiebranche.

In de jaren tachtig ontstond het grote holdingmodel in de branche. Naast WPP zijn er de Amerikaanse partijen Omnicom en Interpublic Group of Companies, je hebt het Japans-Britse Dentsu-Aegis (dat overigens na een fusie van de twee pas een aantal jaren geleden ontstond) en de Franse bedrijven Publicis en Havas. Deze ‘big six’ verdelen het grootste deel van de marketingdollars, euro’s en yens in de wereld.

Alle disciplines in huis
Het zijn enorme, beursgenoteerde, internationale bedrijven die alle disciplines in de reclame en communicatie vanaf de jaren tachtig in huis haalden en dus bureaus opkochten. Het was de wens van klanten die internationaal hun budgetten spendeerden om die budgetten efficiënt te kunnen verdelen. Het was makkelijker om het bij een internationaal bedrijf te kunnen neerleggen waarin je alle smaken hebt. Grote reclamebureaus sloten zich aan bij die holdings, of beter nog: werden opgekocht. Zo kwam - om een voorbeeld te noemen - het beroemde Saatchi & Saatchi bij Publicis terecht en het nog beroemdere DDB bij Omnicom.

De jaren daarna groeiden de concerns alleen maar groter, tot aan de opkomst van de digitale wereld en de crisisjaren, die een krater sloegen in het reclamelandschap. Het moest allemaal meer voor minder van klanten. De holdings moesten soms bezuinigen en samenvoegen, maar in ieder geval maatregelen nemen. The big six bleven overeind, WPP bleef marktleider. Het Britse bedrijf bleef gewoon ook bureaus opkopen en investeerde ondertussen fors in ‘digitaal’.

Maar hoe zelfverzekerd Sorrell ook altijd overkwam, hij is uiteindelijk toch afhankelijk van de klanten (de adverteerders). Zij bepalen uiteindelijk wat er gebeurt en zijn de drijvers achter verandering. Onder hun ‘druk’ ontstonden de holdings en ook nu spelen ze weer een dominante rol. Gezien het veranderende consumentengedrag en de digitale disruptie willen ze meer voor minder en vooral drie keer sneller dan voorheen. De slechte prestaties van WPP in 2017, een jaar waarin grote klanten besloten veel minder aan marketing uit te geven en ook minder bureaus nodig hadden, hebben de val van Sorrell waarschijnlijk versneld. Daarnaast kondigden marketeers van de grootste adverteerders aan dat ze voortaan op een andere manier met bureaus willen gaan samenwerken.

Schimmige geldstromen verdwijnen
Maar er was ook (een jaar eerder) het geruchtmakende Amerikaanse rapport ANA papers. Mediabureaus binnen de holdings hebben jarenlang kunnen profiteren van kickbacks en kortingen en hun eigen ecosysteem opgetuigd waarin de geldstromen schimmig werden. Merken en marketeers eisen meer transparantie aan de (digitale) mediakant. Ineens bleek WPP een te log netwerk, dat niet kon anticiperen op de veranderende marktomstandigheden. Het was te lang doorgegaan op dezelfde voet, terwijl er bij de andere spelers van ‘the big six’ snellere veranderingen te zien waren. Neem Dentsu-Aegis dat een data-gedreven holding is geworden en Publicis dat naar een ‘One’ model is gegaan, waarbij de verschillende disciplines al veel meer met elkaar samenwerken.

Groei consultants
Sorrell heeft ook de snelle groei van consulting-giganten als Accenture en Deloitte, maar ook technologiebedrijf IBM niet serieus genoeg genomen. Zij hebben miljarden te besteden en investeren veel in digitale marketing om hun klanten nog breder advies te kunnen geven. Daar zit niet alleen het grote gevaar voor WPP, maar voor alle holdings van ‘the big six’. Het enige wat ze nog op grote schaal ontberen, is creativiteit, nog altijd de meest belangrijke waarde van de reclameholding. Dus kunnen ze doen wat de WPP’s en Omnicoms destijds deden: bureaus opkopen. Maar beursanalisten verwachten dat de consultingbedrijven die stap gewoon overslaan: straks kopen ze een hele holding op.

 

Extra fields

Waarom ‘Het Correspondentmodel’ een gouden toekomst heeft

Waarom ‘Het Correspondentmodel’ een gouden toekomst heeft

Het blijft een boeiende discussie, het zoeken naar het ideale verdienmodel in de journalistiek. Hét perfecte model bestaat waarschijnlijk niet, maar met de gedachte dat consumenten best bereid zijn om te betalen voor goede, onafhankelijke journalistiek zijn platforms met leden (Het Correspondentmodel dus) kansrijk. Het Franse Mediapart kan als inspiratie dienen voor nieuwsmedia.

NRC kwam onlangs met een  interessant interview met Edwy Plenel, hoofdredacteur van de Franse nieuwssite Mediapart. De site weet al zeven jaar winstgevend te zijn, met 150.000 betalende abonnees. Een jaarabonnement kost 110 euro, of je koopt artikelen gewoon los. Zo hebben de Fransen 83 mensen in dienst kunnen nemen, waarvan de grote meerderheid journalist is.

De site ziet er niet spectaculair uit. De homepage lijkt op de voorpagina van een ouderwetse printkrant , maar dat maakt de leden niet uit. Mediapart lijkt volgens Plenel de ingeslapen traditionele Franse pers te hebben wakker geschud met een frisse en onafhankelijke kijk op nieuws. Hij beweert ook dat in Nederland De Correspondent (met 60.000 betalende leden) het model van Mediapart heeft afgekeken. Er is op de site geen reclame te zien. De enige banners die je tegenkomt, zijn er om je erop te wijzen dat je een abonnement kunt nemen, of beter: lid kan worden. ‘Kom bij onze club’.

Waarom is het verhaal van Mediapart inspirerend?

 

1. De site is onafhankelijk en bestaat dankzij de lezers

De traditionele pers is vaak in handen van miljonairs, rijke ondernemers, of er is een aandeelhoudersconstructie. Ergens onderweg moet er dividend worden uitgekeerd. De CEO heeft een dikke auto en een secretaresse, of er zitten allerlei directeurtjes en onderbazen die fors betaald krijgen. Mediapart wordt gerund door journalisten die niets anders willen dan goede journalistiek brengen die de traditionele pers niet brengt.

 

2. De site is niet afhankelijk van kliks of bereik

Al eerder schreven we dat bereik als verdienmodel niet veel langer houdbaar is. Een groot aantal nieuwsmedia is te afhankelijk van advertentiegeld. Je ziet dat de nieuwsmedia met een printverleden allerlei businessmodellen

naast elkaar in stand proberen te houden. Banners, branded content én abonnementen. Deze nieuwsmedia zijn vaak onderdeel van grote uitgeefbedrijven die moeite hebben te breken met businessmodellen van het verleden. Ze zouden moeten investeren in goede journalisten en de organisatie platter kunnen maken.

 

3. Geen print, geen overhead

Print is een vertragende factor in veel facetten. Je moet de krant vullen, die moet naar de drukker en de volgende dag (of diezelfde avond) ligt hij bij de lezer. Maar dan moet de krant eerst bezorgd worden. De consument zoekt zijn nieuws meteen online. Dus je kan met je scoop niet wachten tot de volgende ochtend. Hoewel dit een duidelijk gevalletje ‘No shit, Sherlock’ is, zijn nog veel nieuwsbedrijven zo ingericht. Ook in dit aspect is het moeilijk breken met het verleden. Je kan tegenwerpen dat een krantenabonnement nog altijd substantieel geld oplevert en een dagbladadvertentie ook. Maar denk eens aan alle extra kosten die je hebt: personeel, vormgevers, drukkosten, bezorgkosten. Het is een model dat uiteindelijk uitsterft, omdat de gemiddeld vrij oude lezer uiteindelijk uitsterft. Een traditioneel mediabedrijf dat de tand des tijds heeft doorstaan, moet daar nu op anticiperen. Bij Mediapart hebben ze dat allemaal niet en kunnen ze de hele dag bezig zijn met goede journalistieke verhalen.

 

4. Ruimte geven aan jong talent

Bij de traditionele nieuwsbedrijven zitten vaak veteranen aan de top en veel grijsaards op de redactie. Ze zitten de jonge generatie in de weg. Bij de Franse nieuwssite kunnen youngsters veel makkelijker instromen en aan de hand worden meegenomen.

 

Continue reading

Extra fields

Ook RTL Nederland is speelbal geworden van consultants

Ook RTL Nederland is speelbal geworden van consultants

RTL Nederland zit in een roerige fase waarin de organisatie op de schop gaat (lees: er gaan ontslagen vallen) omdat het moederbedrijf van RTL4 tot en met 8, Videoland en RTL MCN een ‘Fan Centric’-strategie gaat volgen. Adviseurs hebben die term én strategie bedacht en niet de leiders van het bedrijf. Daar gaat het fout.

 
Stel: jij bent de consument. En dat ben je. Voel je je dan door RTL vanaf nu ‘centraal gesteld’? Wel als het aan de top van de Nederlandse tak van het bedrijf ligt. Het is voortaan de koers van RTL Nederland om minder te zenden en meer ‘fans’ binnen te halen.

Vorige week presenteerde directeur Sven Sauvé de nieuwe strategie. Het gaat hierbij om een ‘Fan Centric’-groeistrategie, waarbij RTL ‘een emotionele band wil opbouwen met kijkers en volgers’. Deze woorden klinken alsof Sauvé het van een A4tje opleest, opgesteld door de consultants die sinds een jaar of langer de organisatie hebben doorgelicht.

 
Met een rapport komen
Het is helemaal niet vreemd dat consultancy’s - denk aan McKinsey, PwC, KPMG, Deloitte, dat soort namen - mediabedrijven van A tot Z doormeten en dan met een rapport komen. Dat gebeurt al jaren. Zeker als een bedrijf moet veranderen gezien de marktomstandigheden. Dat heet in consultantstaal een ‘transitie’.
De vraag is wel vooral: voor wie is dat nou goed? De mediabedrijven moeten maar afwachten of ze beter gaan presteren en er rijker van worden. Buiten kijf staat dat de adviseurs er zelf wél rijker van worden. Vaak miljoenen euro’s.

 
Twee Senseo-apparaten
Er zijn de afgelopen decennia wel wat Nederlandse mediabedrijven geweest waar consultants hun gang mochten gaan. Logisch, onder druk van de groei van online media moest de organisatie op de schop. Het apparaat werd te log, er was te veel overhead, er waren te veel baasjes. Dan is er wel een ‘onafhankelijk’ adviesbedrijf nodig om de bezem er doorheen te halen. Maar soms dringt dat zelfs door tot de redactieburelen en komen de consultants bij de hoofdredactie op de koffie om te vragen of het wel nodig is dat er twee Senseo-apparaten staan.

 
De resultaten
Wat levert een advies in de praktijk op? De ervaring leert dat ze voor een aantal mediabedrijven niet minder dan rampzalige gevolgen hebben gehad. Neem PCM Uitgevers - tegenwoordig de Persgroep - dat een jaar of vijftien geleden door adviseurs in de armen werd gedreven van het Britse Apax. De Britten lieten PCM uiteindelijk berooid achter en konden hun eigen zakken lekker vullen.
De overname kostte PCM in totaal 25 à 30 miljoen euro, waarvan ruim tien miljoen euro naar twee adviseurs ging die ook nog een succesbonus hebben bedongen. De totale advieskosten waren overigens 30 miljoen euro.

 
Wegener en de Britten
Neem Wegener, nu in redelijk veilige handen van de Persgroep, maar tot een paar jaar geleden nog eigendom van weer andere Britten: Mecom. Catalyst begeleidde het proces naar de weinig succesvolle overname, waarvan het toenmalige personeel nog wel eens badend in het zweet wakker wordt.

Derde voorbeeld is natuurlijk de Telegraaf Media Groep dat pas sinds kort onder leiding van een aantal verstandige Belgen onder het juk van adviseurs, consultants en consulentjes uit is. Ook deze consultancy’s hebben miljoenen verbrand en ook daar is de vraag of het mediabedrijf er nou echt beter van is geworden. Antwoord: nee, natuurlijk niet.
Je handen jeuken om de facturen van die adviseurs in te zien. Want wat doen ze nou eigenlijk voor dat uurtarief? De rapporten van dergelijke adviseurs zijn ook nooit openbaar, maar je wilt toch wel eens lezen hoe die eruit zien.

 
RTL in transitie
Terug naar RTL Nederland, dat inderdaad ook in ‘transitie’ zit. Dat moest ook wel: de tv-kijktijd en -omzet loopt fors terug en de (tv-)consument heeft de macht. RTL heeft weliswaar digitaal geïnvesteerd, maar ook daar is de organisatie te log en te langzaam geworden. Pas nu willen ze echt slagvaardig worden en daarvoor moeten ze andere types dan de oude long format tv-denkers aantrekken. Datakijkers vooral en creatieven die op alle platformen terecht kunnen.

Want het moet ‘Fan Centric’ worden. Ook als je adverteerder of commercieel partner bent van RTL, krap je je dan even achter de oren. Wat houdt dat voor mij in? Dat moet de top van het bedrijf dan maar eens uitleggen zonder dat A4tje.

In feite komt het er op neer dat mediabedrijven oersterke leiders nodig hebben die een langetermijnvisie hebben en direct anticiperen op de marktontwikkelingen. Daar hun organisatie ook direct op inrichten. Natuurlijk gaat alles nu twee of drie keer sneller in de mediawereld en niemand weet welke strategie nou echt de winnende is. De diversificatie strategie van RTL is op zich goed, maar een echte concurrent van Netflix zal Videoland niet worden. Bouw harder aan een eigen contentbibliotheek dan je nu doet. En het is op tv gewoon zaak dat RTL eerst weer wat sympathie van de kijker terugwint alvorens deze kijker weer echt fan wordt.

Maar dat had een paar jaar geleden bedacht moeten worden, door de top van het bedrijf zelf en niet nu door een stel consultants die inmiddels handenwrijvend hun factuurtje al weer hebben gestuurd. Het is te hopen voor RTL dat er de komende tijd verstandige keuzes worden gemaakt.

Naschrift: De woordvoerster van RTL belde ons om te vertellen dat RTL zelf de strategie en de term 'fan centric' bedacht. ,,Consultants werken slechts aan de invulling van die strategie''. 
 
 

7 redenen waarom Netflix het zo goed blijft doen

7 redenen waarom Netflix het zo goed blijft doen

Ja, er waren zorgen toen Kevin Spacey ten onder ging aan het #metoo schandaal, waardoor hij geschrapt moest worden uit House of Cards. Ja, analisten maakten zich zorgen over de verhoging van de abonneegelden. En ja, toen Walt Disney aankondigde de grootste aandeelhouder in concurrent Hulu te worden, stonden de aandeelhouders op ‘alert’. Maar Netflix heeft weinig te vrezen, kunnen we concluderen. Zeven redenen waarom.

 
1. Netflix heeft uitstekende kwartaalcijfers
Allereerst even de kwartaalcijfers die dinsdag bekend werden. De kwartaalomzet was 3,7 miljard dollar, precies wat analisten hadden ingeschat. De winst per aandeel was 0,64 dollar en de nettowinst 290 miljoen dollar. Daarmee maakte Netflix 112 miljoen dollar meer winst dan dezelfde periode vorig jaar. Op de beurs vloog het aandeel met 7 procent omhoog. Voor het tweede kwartaal wordt gerekend op een omzetgroei van 40 procent naar bijna 4 miljard dollar.

 
2. Het aantal abonnees groeit harder dan gedacht
De groei van het aantal abonnees wereldwijd gaat harder dan analisten verwachtten. Er waren 7,5 miljoen nieuwe kijkers. Netflix denkt het komende kwartaal nog eens ruim 6 miljoen nieuwe abonnees binnen te halen. In Amerika, de grootste markt, ging Netflix afgelopen jaar al over de grens van 100 miljoen gebruikers. Er zijn nu wereldwijd 125 miljoen abonnees en daar zit nog genoeg groeimogelijkheid in.

 
3. Het blijft investeren in content
Dat is de kracht van Netflix: niet op de lauweren rusten, maar blijven investeren in serie- en filmcontent. Dit jaar maakt het bedrijf van CEO Reid Hastings nog eens 8 miljard dollar vrij voor eigen producties. Daarbij zitten nieuwe seizoenen van Orange is the new black en Narcos. Series als Mindhunter, Stranger Things, 13 Reasons Why en Riverdale zijn populair. In de States was teenage serie American Vandal het afgelopen jaar het meest ‘gebinged’.

 
4. Er is genoeg ruimte in de markt voor concurrenten
Netflix vreest niet voor de acquisitie van 21th Century Fox door Walt Disney. Die werd eind vorig jaar aangekondigd en binnenkort afgerond als de kartelwaakhonden niet te hard blaffen. Het betekent dat Walt Disney een gigabieb met allerlei films- en tv-series tot zijn beschikking krijgt. Straks is Disney ook nog eens de grootste aandeelhouder in het ook groeiende Video On Demand-platform Hulu. Maar bij Netflix zien ze de groei van Hulu juist als voordeel: het betekent dat er genoeg ruimte is in de ‘video on demand markt’. Op zich een logische gedachte. Traditioneel tv-kijken neemt gestaag af, VOD groeit. Wel valt de groei van Amazon Prime licht tegen, maar ook die partij zal zijn stappen nog wel zetten. De acquisitie van 21th Century Fox door Walt Disney is niet de laatste beweging in de videocontentmarkt.

 
5. Nog beter weten wie je doelgroep is
Netflix weet als geen ander in de ‘tv-markt’ alles uit data te halen. Zo kunnen ze bij de dienst precies zien wie wat het liefst kijkt en daar op anticiperen met (nieuwe) content. Maar die data delen ze niet. In de Verenigde Staten zet Nielsen - dat daar de kijkcijfers meet - nu de stap naar het meten van de kijkers van Netflix-programma’s. Zo ontstaan ook aan die kant kijkersprofielen en die zijn weer waardevol voor adverteerders.

 
6. Dezelfde koers rond advertenties blijven varen, ook al kloppen merken op je deur
Want die adverteerders willen maar al te graag hun boodschap kwijt bij Netflix. In Amerikaanse media wordt steeds meer gehint op meer reclame op Netflix. Dan kan het abonneegeld omlaag, zodat nog meer kijkers makkelijk kunnen instappen. Maar Netflix blijft gewoon zijn koers varen: geen aparte advertenties. Daarmee zouden ze ook hun businessmodel ondermijnen: ze zijn groot geworden met abonnementen als basis. Wel is het platform open voor merchandising, product placement en ‘non-spot’. Denk aan een personage dat een biertje van een bekend merk drinkt, of zelfs producten gebaseerd op personages die in de retail verkocht kunnen worden. Netflix zal adverteerders en hun bureaus mogelijk meer uitdagen dergelijke dingen samen te bedenken.
Een Spotify-model zou nog tot de mogelijkheden kunnen behoren. Premium zonder advertenties en gratis met advertenties. Hastings voelt er niet veel voor.

 
7 Alleenheerschappij op de Nederlandse markt
Om het toch maar even lokaal te houden: op de Nederlandse markt was er volgens Telecompaper groei van bijna een kwart aan abonnees in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat betekent dat 2,7 miljoen huishoudens in Nederland een Netflix-abonnement hebben. RTL kwam gisteren met cijfers over een stijging van 40 procent aan abonnees van haar dienst Videoland in het eerste kwartaal, maar net als Netflix geeft RTL geen aantallen. Het zou nu gaan om ongeveer een half miljoen abonnees, wordt gefluisterd. Daarmee staat Netflix ver boven Videoland, dat de nummer 2 in de Nederlandse markt is.

Netflix heeft laten zien dat de jarenlange consistente koers werkt in een markt die blijft groeien, ondanks de druk van aandeelhouders en adverteerders.